Za zdrave živali vse življenje.

Sterilizacija in kastracija mačk se v razvitem svetu izvaja že 35 let, kot redna praksa pa 15 let. Kot rutinski poseg se je le ta opravljala pri živalih starih 6 mesecev, zadnje čase pa priporočajo poseg pri 4 mesece starih mladičih, z najmanj 1 kg telesne teže. Raziskave so pokazale, da ni ne telesnih ne vedenjskih negativnih stranskih učinkov zgodnje sterilizacije in kastracije mačk.

Mačka je sezonsko poliestrična žival. To pomeni, da ima v paritveni sezoni, ki se začne že januarja, več gonitev, mladiče ima lahko tudi 4 krat letno. Prva gonitev lahko nastopi že pri starosti štirih mesecev, kar je odvisno od pasme živali, telesne teže in vpliva fotoperiode, torej letnega časa. Torej ima ena mačka v eni sezoni 12 – 18 potomcev, ki postanejo spolno zreli pri 4 mesecih in imajo lahko mladiče že v isti sezoni. Posledica je ogromno število neželenih mladičev. Večino njih ljudje zavržejo, postanejo potepuške, živijo v neprimernih razmerah in končajo na žalosten način.

Poleg preprečevanja rojstev neželenih mladičev so prednosti sterilizacije in kastracije še drugi. Preprečimo neželeno, spremenjeno obnašanje, potepanje, pretepe in s tem številne poškodbe in izpostavljenost nalezljivim boleznim. Sterilizirane mačke nimajo težav z navidezno brejostjo, vnetjem rodil ter rakavimi tvorbami na jajčnikih in mlečni žlezi.

Sterilizacija in kastracija je rutinski kirurški poseg. Opravimo ga v splošni narkozi, pri samici odstranimo jajčnike, pri samcu pa moda. Po operaciji ne pričakujemo zapletov. Žival ne rabi zaščitnega ovratnika, ker navadno rane ne liže. Šivov se ne odstranjuje, ker so v koži in se po nekaj tednih sami razgradijo. Mačka zapusti ambulanto že isti dan. Namestimo jo v topel in miren prostor, hrano in vodo ji ponudimo, ko se normalno vede.

Pozna jesen in začetek zime je čas, ko spolna aktivnost mačk miruje. Zdaj je čas, da svoje živali steriliziramo in kastriramo. V mesecih novembru, decembru in januarju spodbujamo in ozaveščamo lastnike živali, da se odločijo za pravočasno sterilizacijo oz. kastracijo mačk v Veterinarskih ambulantah Idrija in Cerkno.

kolektiv Veterinarske ambulante Idrija