Za zdrave živali vse življenje.

Skrb za zdravje ustne votline se prične že pri mladičku. Vzdrževanje zdravja ustne votline vašega ljubljenca je potrebno privzgojiti. Pomembna je skrbna nega, žival navadimo na čiščenje zob. To lahko počnemo s posebno krtačko ali rokavičko. Nekaj osnovnih nasvetov za vzdrževanje zdravih zob in dlesni vključuje hranjenje živali s suho hrano-briketi, ker se manj lepijo na dlesni in zobe. Psu redno ponudite pasjo žvečilko ali večjo kost, ki ima še nekaj veziva. Obenem uvedite redno ščetkanje zob in masiranje dlesni. 

Velikokrat je izvor vseh bolezni ravno ustna votlina. Prepogosto pomislimo na zdravje ustne votline ljubljenčkov šele ob zadahu živali oziroma, ko se že nabere kamen ali pa so zobje celo majavi, žival pa hujša. Razna vnetja v ustni votlini in nalaganje zobnega kamna so lahko vhodna vrata za sistemska obolenja, ki lahko resno prizadenejo srce, jetra in levica. Nemalokrat težave v ustih živali povzročajo veliko bolečino, zato živali spremenijo obnašanje.

Kdaj torej obiskati veterinarja? Kadar opazite simptome, kot so zadah, sprememba v načinu hranjenja, depresija, pojačano slinjenje, manjkajoči zobje, zlomljeni, razbarvani zobje, krvaveče dlesni z rdečim robom, tvorbe na sluznici ustne votline itd.

Skrb za zdravje zob vaše živali je lahko nadležna stvar. S primerno in pravočasno nego zobovja vašemu psu ali mački izboljšate kvaliteto življenja.  Obiščite naši ambulanti v Idriji in Cerknem, kjer vam svetujemo pri negi zob in izbiri primerne hrane ter pregledamo ustno votlino vašega ljubljenčka in vkolikor je potrebno opravimo tudi zobne posege.