Za zdrave živali vse življenje.

Sileo – edino zdravilo, ki je registrirano za lajšanje akutne, s hrupom povezane tesnobe in strahu pri psih

Strah pred pokanjem
Spet so tu prazniki. Nekateri ljudje svoje veselje v prazničnem času izražajo s pokanjem. Pokanje vznemirja vse vrste živali, divje in domače. Večina živali sliši znatno boljše kot človek. Kar človek sliši na razdaljo enega kilometra, sliši pes na štiri kilometre. Tudi druge živali kažejo strah, ki ga ljudje manj opazimo kot pri psu. Mačka se pomiri šele po enem dnevu. Predvsem psi izražajo strah in tesnobo ob pokanju.
Izrazitejši znaki tesnobe in strahu pri psu so: pes se trese, je nemiren (bega po prostoru), pospešeno diha, laja, ima spodvit rep, se zateka k lastniku, se skriva (pod pohištvo, v temen prostor), zbeži, otrpne, zavrača hrano in priboljške, se slini, neprimerno urinira in iztreblja.
Pomembno je, da lastniki že pri mladiču prepoznajo prve kazalce strahu, da preprečijo razvoj hujših znakov. Kadar pes ob poku kaže znake vznemirjenja, vstane, je pozoren, zalaja, mu lastnik s svojim mirnim obnašanjem pove, da ni razloga za preplah. Ko se pes pomiri, dobi nagrado, priboljšek.
Včasih se da odraslega psa z vajo naučiti, kako se pomiri. To se naredi tako, da s psom vzdržujemo očesni kontakt in ko se umiri, dobi nagrado. Važno je, da poznamo znake vznemirjenosti in strahu in jih ignoriramo. Vse znake sproščenosti in umirjenosti spodbujamo: psa hvalimo in nagrajujemo. Strah je nalezljiv, pes ki ni kazal takih znakov, se lahko ob prisotnosti prestrašenega psa ob poku naleze njegovega strahu. Naleze se tudi lastnikovega strahu.
Kadar so znaki strahu izrazitejši in zagotovo vemo, da takšno obnašanje izzove pok, je pomembno, da psa čim manj izpostavljamo dražljaju. Če se da, v času praznikov zapustimo mesto in gremo nekam, kjer je pokanja manj. Psa ne puščamo samega doma.

Na Veterinarski ambulanti Idrija imamo nekatera sredstva, s katerimi skušamo pomagati prestrašenim psom. Za stisko, ko se pes boji, kadar je sam doma, imamo pomirjevalne pasje feromone, ki se sproščajo preko elektro vtičnice. Za pse nudimo tudi pomirjevalne tablete na osnovi zelišč. Psu jih dajemo več dni pred pričakovano izpostavljenostjo.
Za pse, ki kažejo znaten strah, imamo močnejše pomirjevalne paste in jih dajemo, ko pričakujemo močnejše dražljaje, npr. ob novem letu pred polnočjo.

Bodimo letos usmiljeni do živali in ne pokajmo.