Za zdrave živali vse življenje.

Zaradi mile zime imamo letos veliko klopov. Ker lahko z vbodom prenašajo različne bolezni tudi na naše hišne ljubljenčke,  veterinarji priporočamo preventivno dajanje sredstev proti zajedalcem. Pomembno je izbrati primerno sredstvo glede na starost, aktivnost, način življenja,  zato pridite na posvet z veterinarjem. Pomagali vam bomo izbrati pravo in učinkovito rešitev pred zajedalci.

 

Bolhe so najpogostejši in velikokrat podcenjen zunanji zajedalec. Pijejo kri in povzročajo slabokrvnost., lahko pa tudi prenašajo jajčeca trakulje. Smiselno je zdraviti vse živali (pse, mačke) v gospodinjstvu, oprati ležišča in posesati. Bolšja slina je ena izmed najbolj srbečih snovi, živali se močno praskajo, pojavijo se tudi alergije. Lastniki podcenjujejo pomen bolh. Velikokrat jih s prostim očesom ne opazimo, sploh pri temnodlakih živalih. Na sami živali je le 5 % odraslih bolh, ki se hranijo s krvjo, medtem pa razvojne oblike v okolju še čakajo primeren čas, da se izležejo (lesene špranje, tepihi). Razvojni krog jajčece – odrasla žival traja približno mesec dni. Za pravo izbiro zdravila se pravočasno posvetujte z veterinarjem. Velikokrat se infestacija z bolhami prevesi v prav  boj z uporabo insekticidov, ki vključuje celotno stanovanje. Ukrepajte pravi čas.

Klopi prenašajo borelijo, erlihijo in babesijo. Še pred sezono razmislimo o tem ali bomo redno nanašali ampule, si omislili ovratnico ali tablete. Posvetujte se z veterinarjem. Klopa je treba odstraniti v enem dnevu od prisesanja, da preprečimo okužbo živali s prej omenjenimi boleznimi. Odstranjevanje je priporočljivo izvajati s posebno pinceto. Umijemo si roke, klopov nikakor ne stiskamo, saj lahko vsebujejo kri in prej omenjene bakterije nevarne tudi nam.

Uši opazimo pri mladih, slabo negovanih živalih in pri starejših ob padcu imunosti. Uši izležejo jajčeca (gnide) na dlako živali, lahko tudi prenašajo trakuljo. 

Garje povzročajo različni garjevci, ki kopljejo rove po koži, mešičkih ali sluhovodih in močno vznemirjajo živali. Kjer se živali veliko gibljejo po gozdu, lahko pridejo v stik z garjavo lisico (lovski psi). Živali se močno praskajo in si s tem še dodatno poškodujejo kožo, zato pride do vnetja. Potrebno je obiskati veterinarja.

Med notranjimi zajedalci so pogoste gliste in trakulje. Gliste in trakulje so nevarne ljudem in živalim, zato moramo kot lastniki psov in mačk ravnati odgovorno in preprečevati njihovo širjenje. Ti notranji zajedalci se prisesajo na steno črevesja, pijejo kri in povzročajo slabokrvnost in poškodbe črevesja. Mladiči slabše priraščajo, ker jim jemljejo prepotrebno hrano za rast. Nekatere ličinke pasje gliste predstavljajo tveganje za zdravje otrok, starejših in oseb z oslabljenim imunskim sistemom (potujejo po telesu, naselijo oko).

Gliste s prostim očesom ne opazimo, v blatu in okolju so prisotna jajčeca s katerimi se živali okužijo. Gliste prehajajo tudi že med brejostjo iz matere na plod (tako si zagotovijo boljše preživetje) zato je treba psici in mački dati zdravila proti glistam v zadnji tretjini brejosti. Mladičkom pa je treba gliste odpraviti pri starosti 2 tednov, nato pa vsake dva tedna do starosti 2 mesecev in ob vsakem cepljenju. Odrasle pse je priporočljivo razglistiti 3-4x letno. Zdravila je smiselno občasno menjati. Posvetujte se z veterinarjem.

Trakulja se prenaša z bolhami (pes poje bolho, v črevesju se razvije trakulja). Kadar je močna okužba opazimo pri zadku psa ali mačke tvorbe podobne riževemu zrnu-gre za odrivke trakulje, ki raste v črevesju.